Kvircedli

A svábok lakta Mór kitűnik a többi hasonló nemzetiség lakta településtől, abban, hogy számos gasztronómiai különlegesség fellelhető itt. Többek között különböző fajtájú borok, sütemények és ételek (Ezerjó, kvircedli, stb.).

A kvircedli (Kwiezetl) kifejezetten ünnepi alkalmakra készített sütemény, melyet karácsonykor, szilveszterkor, farsangkor, Márton-napkor és lakodalmakor is sütöttek. Valószínű, hogy a XVIII. században a Magyarországra betelepülő német lakosság hozta magával Németországból és Ausztriából. A receptet generációkon keresztül őrizték és örökítették tovább. Ebből adódóan számos változatban érhető el napjainkban, de az alap koncepció ugyanaz.
A kvircedli egy piskóta jellegű sütemény, melyet jó fajta móri borba vagy borlevesbe mártogatva fogyasztják. A készítéséhez és mintájához használt téglalap alapú, fából készült forma, a módli. Ezeken a formákon a díszítő elemek szorosan kapcsolódnak a sváb hagyományokhoz: szőlő, rozmaring, virág, rózsa, hal, nyúl, templom vagy akár családi monogramok.
Forrás: Vargáné Kocsis Mária

Rácz Jánosné Mariska receptje
Hozzávalók:
6 egész tojás
2 tojás sárgája
1 csomag szalakáli
60 dkg kristálycukor
1 citrom reszelt héja
90 dkg liszt

Elkészítése: A 60 dkg kristálycukrot a hat egész tojással és a két tojás sárgájával kikeverjük, (kb. 30 percig), majd hozzáadjuk a lisztet, a szalakálit, és a citromhéjat. Tésztává gyúrjuk, 1 cm vastagságúra kisodorjuk. A tészta tetejét a nyomóformával megmintázzuk, majd a minták széle mentén késsel elvagdaljuk. Egy éjszakán át szárítjuk. Másnap vajjal kikent, kilisztezett tepsibe rakjuk, és előmelegített sütőben, alacsony hőmérsékleten sütjük. Nem szabad barnára sütni, a színe maradjon sárga!