Móri Ezerjó

A MÓRI BORVIDÉK egy hagyományokban gazdag térség, melynek központi eleme a szőlészet, a borászat és a jó borok szeretete. Mór város, mint eme kistérség szerves része szintén tradicionális programjai és kiváló borai által ismert, hiszen ki ne tudná melyik városra gondolunk, amikor az Ezerjó hazájáról beszélünk.
Az ízletes borokon és ételeken túl, térségünk számos programot kínál gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt. A Móri Borvidéket azonban nem lehet csak a rendezvényeire korlátozni, a Vértes-hegy lábainál elterülő térség csodálatos természeti táj, aki idelátogat, annak számtalan látnivalót és egyéb kikapcsolódási lehetőséget is kínál ez a gyönyörű vidék.

Érdemes ellátogatni hozzánk, barangolni a térségben, bort kóstolni a helyi borászok pincéiben és koccintani egy pohár móri Ezerjóval. Remélem ellátogatnak hozzánk és engedik, hogy borvidékünk elvarázsolja Önöket.

MÓRI EZERJÓ

A móri borvidék borai jellemzően fehérborok. Az Ezerjó mellett a Leányka, a Tramini, a Rizlingszilváni, a Zöldveltelini és a Királyleányka a leggyakoribb szőlőfajta.
Zászlós borunk a „Móri Ezerjó”, amely a jó termőhely és a kiváló fajta szerencsés találkozásának eredménye. Ezt a szőlőfajtát hazánkban több helyen termesztik, de igazi otthonra a Móri árokban, a Vértes dűlőin talált.
A filoxéra-vész az 1875-80 közötti években elpusztította a móri borvidék ültetvényeinek jelentős részét, az ezt követő újratelepítés során lett az Ezerjó Mór fő szőlőfajtája. Egyes vélekedések szerint a kapucinusok hozták ide, mások szerint ez egy régi magyar szőlőfajta. Tény, hogy ma már a hungarikumok listáján szerepel.
A Móri Borvidék uralkodó, tájjellegű, zamatos, magas alkohol és savtartalmú, kellemes hatású száraz bora. Tüzes karaktere és a savak harmóniája magas fokú élvezetet garantál. Előfordul, hogy különlegesen jó időjárási viszonyok között aszúszemek is szedhetők: az ebből készülő borkülönlegesség „töppedt” néven kerül forgalomba.