Móri Tánccsoportok


Móron számos néptánccsoport működik egyesületi formában, akik őrzik és továbbviszik a magyar és német néptánc hagyományait. Az alábbiakban ezeket a tánccsoportokat mutatjuk be röviden.

 

Rozmaring Kistérségi Német Nemzetiségi Táncegyesület

A Rozmaring táncegyüttes 1992-ben alakult meg, Szatzkerné Ruff Angella vezetésével. Egyik legfontosabb céljuk a német nemzetiségi hagyományok ápolása és továbbadása. Rendszeres résztvevői a móri nagyrendezvényeknek illetve más móri egyesülettel is szívesen fellépnek: Móri Ifjúsági Fúvószenekar és Móri Ezerjó Nyugdíjas Klub.

Számos helyre járnak fellépni akár Magyarországon akár külföldön; sok más egyesülettel ápolnak jó viszonyt és járnak rendezvényeikre fellépni.

Forrás: http://rozmaringmor.hu/


Móri Néptáncbarátok Egyesülete

A Forgatós Táncegyüttes 2000-ben alakult; mára a tagok létszáma megsokszorozódott.
A Forgatós büszke városára, Mórra és annak szőlőművelő hagyományaira ezért csoportjaikat is erre emlékezve nevezték el: a Puttonykák névre hallgató gyerek csoportjukat korban követi a pezsgő, de még ki nem forrott ificsoport, a Murci. A felnőtt csoport, mely úgy köti össze a generációkat, mint kötözőanyag a szőlővesszőket a Gica nevet viseli. Végeredményképpen az Ezerjót kapjuk, a Forgatós csoportok senior korosztályában.
A csoportok művészeti vezetője Molnár Gábor, a táncok betanításában segít Molnár-Tálos Orsolya.


Édelweiss Móri Német Nemzetiségi Táncegyesület

Az Edelweiss Tánccsoport 2010. második felében alakult meg, amely 2011. május óta egyesületi formában működik.  Az egyesület feladatának tartja a móri német nemzetiségi hagyományápolást, a régmúlt szokásainak felelevenítését, megismertetését. Törekszik a tánc és a zene mellett a régi népviseletek felkutatására és megőrzésére is. Táncrepertoárjuk között megtalálhatóak a régi móri táncok mellett a hagyományőrző is. Táncaikat élő zenére mutathatjuk be lelkes fúvószenészeink közreműködésével.

Tánccsoportunk a már hagyományos felkérések mellett, örömmel vesz részt egyéb rendezvényeken, s tesz eleget meghívásoknak. Táncainkat bálokon, megnyitókon, bemutatókon, német nemzetiségi rendezvényeken és céges programokon szívesen mutatjuk be. Műsorunk időtartamát és összetételét a felkérésekhez igazodva állítjuk össze.

Forrás: http://www.edelweissmor.hu/hu/bemutatkozas


Ezerjó Nyugdíjas Egyesület- Mór

Az Egyesület 1973-ban alakult, akkori elődjeként a Nyugdíjasklubként. Jelenlegi elnöke Greskó Gáborné. Tagjai meghaladják a száz főt, de korosztályuk tekintetében igen változatos.

Az egyesület a móri nyugdíjasoknak kíván szórakozási és kulturális lehetőséget biztosítani. Megtalálható itt többek között tánccsoport, énekkar, színjátszókör és kézimunkakör. Ezek a csoportok rendszeres szereplői a móri rendezvényeknek: Móri Bornapok, Mórikum Kultúr-Fröccs-Fesztivál; de saját rendezvényekben sem szenvednek hiányt: nyugdíjas esték, köszöntések és bálok.

Forrás: http://ezerjonyugdijasok.hu/